Rigutto Tandarts maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies

De oorzaken

Tanden en kiezen kunnen door diverse oorzaken verkleuren. Veel mensen vinden verkleuringen lelijk en willen daarom hun tanden laten behandelen.

Kleur van de tanden en het kiezen
Tanden en kiezen bestaan onder andere uit 2 delen: kroon en wortel. De kroon bestaat uit dik glazuurlaag en tandbeen(dentine). De wortel bestaat ook tandbeen. Naarmate de glazuurlaag die de tand beschermt dunner is, wordt de intense kleur van het tandbeen beter zichtbaar en kleurt de tand geel. De kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald, waardoor de één wittere tanden heeft dan de ander. Over het algemeen zijn hoektanden van nature iets geler van kleur. Dit komt omdat het laag tandbeen van de hoektanden dikker is. Door veranderingen in het tandbeen kunnen verkleuringen aan tanden en kiezen optreden. 

De dode tand
Binnen de tanden en kiezen bevindt zich een holte gevuld met bloedvaten en zenuwvezels, de zogenaamde pulpa. Als gevolg hiervan kan de tand blauw of geel-grijs gaan verkleuren, doordat er uit de rodenbloedcellen kleurstoffen vrijkomen. Het ontstaan van een dergelijke verkleuring is vergelijkbaar met het ontstaan van een gewone blauwe plek in de huid, die optreedt als men is gevallen of zich hard heeft gestoten. De verkleuring van de tand of kies kan in sommige gevallen ook optreden na een wortelkanaalbehandeling, wanneer kleurstoffen uit het vulmateriaal in de tand zijn terecht gekomen

Veroudering
Op latere leeftijd kunnen door verouderingsprocessen verkleuringen ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld door slijtage, blootliggende tandhalzen, scheurtjes in het glazuur of een brosse glazuurlaag. Hierdoor wordt het laag tandbeen dikker waardoor tanden en kiezen vaak wat donkerder van kleur worden. Dit omdat de kleurstoffen makkelijker door de dentinelaag doordringen.

Ongeval
Een val of klap op een tand tijdens de kinderjaren kan vaak aanleiding geven tot de vorming van extra tandbeen waardoor de tand op latere leeftijd geleidelijk aan geler wordt. Mocht de pulpa door het ongeval afsterven dan kan de hierboven beschreven blauwe of geel/grijze verkleuring optreden.

Medicijngebruik
Bij jonge kinderen, waar het gebit nog in volle ontwikkeling is, kunnen kleurstoffen van bepaalde geneesmiddelen verkleuringen in het gebit veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door het antibioticum, tetracycline. De verkleuring wordt tijdens de aanleg van het gebit als het ware in het tandbeen ingebouwd. Onder invloed van het daglicht wordt dit opgekleurd en zie je bruine vlekken op de tand.

Ontwikkelingsstoornissen
Als gevolg van ontwikkelingsstoornissen van het gebit, kunnen verkleuringen makkelijker ontstaan. Fluorose is een voorbeeld van zo'n stoornis. Het ontstaat doordat kinderen gedurende de vorming van het blijvende gebit te veel fluoride hebben gekregen, waardoor de vorming van het glazuur verstoort raakt. Dit geeft witte oppervlakkige verkleuringen in het glazuur van het blijvende gebit. Langdurige ziekte tijdens de peuter- en kleuterjaren kan ook effect hebben op de ontwikkeling van het glazuur en meer vlekachtige verkleuringen geven. Via deze wegen treden kleurstoffen makelijker de tand binnen

Aanslag door roken en thee drinken
Sommige mensen hebben last van donkere vlekken op tanden en kiezen als gevolg van roken of veel thee of wijn drinken. Aanslag door roken, thee of wijn veroorzaakt een gekleurd laagje op het glazuur, maar geen echte verkleuring van de tand zelf. Deze aanslag kan de mondhygiënist of tandarts door middel van polijsten verwijderen.

'Verkleuring' als gevolg van een amalgaamvulling
Amalgaamvullingen veroorzaken ook verkleuringen.Het is niet een echte verkleuring, maar de vulling schemert als het ware door het glazuur. Bleken kan dit dan ook niet verhelpen. Afhankelijk van de situatie kan de tandarts het probleem oplossen door de amalgaamvulling door een witte vulling te vervangen. Soms is het nodig een kunststof of porseleinen schildje, of in het uiterste geval een kroon op de tand of kies aan te brengen.