Rigutto Tandarts maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies

Hoe werkt bleken?

Verschillende verkleuringen zijn goed te behandelen met een bleekmethode. Het beste resultaat wordt behaald bij gelijkmatige gele verkleuringen. Het bleken van donkere en vlekachtige verkleuringen is minder eenvoudig. In die gevallen kan er een kunststof of porseleinen schildje op de tand worden geplaatst om de verkleuring te maskeren. Soms kan het verkleurde plekje worden weggeslepen en kan de tand worden hersteld met een witte vulling. De tandarts bepaalt het beste welke wijze, hoe een verkleuring moet worden behandeld. 

Bleken, hoe werkt dit?
Tanden kunnen witter worden gemaakt door een behandeling met speciale bleekmiddelen. Op de tandoppervlakte wordt een bleekmiddel( een peroxide)aangebracht, dat inwerkt op de tand of kies. Gedurende de bleeksessie treedt het peroxide de tand of kies binnen en maakt de verkleuringen los en verdeelt dit in steeds meer kleinere deeltjes tot er niet meer over blijft. De oorzaak van de verkleuring bepaalt welke methode en welke stoffen moeten worden toegepast. Afhankelijk van de mate van verkleuring en de behandelmethode kan de duur van de totale behandeling variëren van één tot zes weken. Afhankelijk van de aard van de verkleuring zal de tandarts een bepaalde methode of een combinatie van methoden toepassen. 

Een tand of kies kan van buitenaf gebleekt worden of van binnenuit bij een dode tand. Voordat er kan worden gestart met bleken, dient het gebit eerst professioneel worden gereinigd. Plak en tandsteen vormen een belemmering voor de inwerking de bleekmiddelen. 

Van buiten af bleken
Dit kan in de stoel bij de tandarts of thuis worden uitgevoerd. Tandartsstoel (in office bleaching) Dit is een zeer snelle methode die alleen door een gespecialiseerde behandelaar mag worden uitgevoerd. De blekingsreactie wordt, afhankelijk van het gebruikte product onder invloed van warmte met een plasmalamp of laser versneld. De behandeling duur op z'n minst 30 minuten en kan oplopen tot 1,5 uur. In dit tijdsbestek is het belangrijk dat de patiënt stil zit. Dit vraagt dus geduld van de patiënt! 

Van binnenuit bleken
Bleken van dode tanden
Deze methode wordt uitgevoerd bij tanden waarvan de zenuwvezels en bloedvaatjes (de pulpa) in de wortel zijn afgestorven. Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit worden gebleekt. De tandarts verwijdert hiervoor eerst de vulling uit de tand. Daarna wordt de tand op de volgende wijze gebleekt:

In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht waarna de tand direct wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. Het echte bleekproces zal op deze wijze enkele dagen duren. Afhankelijk van het behaalde of gewenste resultaat, wordt de behandeling enkele malen herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten.