Rigutto Tandarts maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies

Implantologische mogelijkheden

Implantaatkroon
Als er sprake is van verlies van 1 tand of kies is vervanging met behulp een implantaatkroon de meest elegante methode om het verlies van een gebitselement te herstellen . Er wordt geen schade aangericht aan de overige tanden en kiezen zoals dat bij vervaardiging van een conventionele brug, een etsbrug, een frameprothese en op langere termijn bij het dragen van een kunststof plaatje wel het geval is. Eerst wordt het implantaat aangebracht, vervolgens wordt hierop een opbouw geschroefd en tenslotte wordt er een porseleinen kroon op de opbouw gelijmd. Als het genezingsproces goed is verlopen (98.6% succespercentage) dan heeft een implantaatkroon dezelfde prognose als een gaaf gebitselement bij diezelfde patiënt. 
Implantaatkroon
Implantaatbrug
Bij verlies van 3 of meer gebitselementen is er veelal een te grote overspanning om een conventionele brug te vervaardigen, of is er een vrij-eindigende situatie ontstaan zodat vervaardiging van een brug in zijn geheel niet meer mogelijk is. Vervaardiging van een implantaatbrug is in een dergelijk geval de beste methode om de functies van het gebit weer volwaardig te herstellen. Het comfort en het kauwvermogen van een implantaat gedragen brug of implantaat gedragen kronen is vele malen beter dan van een frameprothese. Eerst worden de implantaten aangebracht, vervolgens worden hierop opbouwen geschroefd en tenslotte wordt er een porseleinen brug op de opbouwen gelijmd.
Implantaatbrug
Meerdere implantaat kronen
In verband met de stevigheid en het opvangen van kauwkrachten is het soms beter om, in plaats van vervaardiging van een brug, per te vervangen kies een implantaat aan te brengen. Factoren die hierbij onder andere een rol spelen zijn de botkwaliteit, de mogelijke lengte en diameter van de implantaten, de te verwachten kauwkracht, de situatie van het restgebit. 

De "Klikprothese" in de onderkaak
Bij verlies van alle tanden en kiezen in de onderkaak is veelal sprake van onvoldoend kauwvermogen en onvoldoend houvast voor de gebitsprothese. Patiënten kunnen niet meer goed functioneren waardoor zij bepaald voedsel vermijden of onvoldoende vermalen alvorens het door te slikken. Veel mensen zijn zich niet bewust dat zij zich op deze manier aanpassen aan de tandeloze situatie. Hierdoor worden essentiële voedingsstoffen onvolledig opgenomen, dit kan negatieve gevolgen voor de algemene gezondheid hebben. 
Klikprothese-onderkaak
De meeste prothesedragers hebben klachten, variërend van pijn bij kauwen, een ingevallen mond, chronisch kapotte mondhoeken tot loskomen tijdens spreken, lachen, hoesten of niezen waardoor men zich onzeker voelt in het bijzijn van anderen. De klikprothese biedt uitkomst. Afhankelijk van uw situatie zijn drukknoppen of een staafconstructie op 2, 3 of 4 implantaten noodzakelijk. Indien u volledig tandeloos bent in de onderkaak en één of meerdere van bovenstaande klachten hebt, dan kunt u een afspraak maken voor een kosteloos consult . Er wordt dan aan de hand van een mondonderzoek en een röntgenfoto beoordeeld of u in aanmerking komt voor het plaatsen van implantaten. 

De "Klikprothese"in de bovenkaak
Meestal is er, als er verlies optreedt van de boventanden, voldoende houvast om een prothese te laten functioneren. Er zijn echter situaties waarin dit niet het geval is, bijvoorbeeld als er te weinig kaakwal aanwezig is voor houvast van de prothese, of als er kokhalsreflex optreedt indien de prothese wordt gedragen, of als de ondertanden nog wel aanwezig zijn en de bovenprothese steeds wordt los gebeten. In een dergelijk geval is een klikprothese op 6 implantaten geïndiceerd. Meestal is er te weinig botvolume aanwezig voor het aanbrengen van de implantaten en is er voorafgaand een botherstellende operatie noodzakelijk.